www.logerenbijbelgeninfrankrijk.com

www.logerenbijbelgeninfrankrijk.com

                     Nieuws/informatie uit (Zuid) Frankrijk & Catalonië                     www.sud66.com

nieuwe versie verwerkt met wordpress vanaf 7 juni 2015 !

http://www.sud66.com/about/blog/ of http://blogfrankrijk.tk

Onromantisch einde van liefdesslotjes in Parijs: allemaal de vuilbak in

Verliefde toeristen die Parijs bezoeken zullen het niet graag horen, maar het stadsbestuur heeft nu echt een streep getrokken onder het romantische 'liefdesslotjesverhaal' aan de Pont des Arts. De vele slotjes zijn vandaag zelfs op erg onromantische wijze verwijderd: ze werden in grote vuilniscontainers gekieperd.

Parijs verwijdert de liefdesslotjes om veiligheidsredenen. Er hangen 700.000 slotjes, en die wegen samen zoveel als 20 olifanten. De vrees is dan ook groot dat de brug het gaat begeven onder al dat gewicht. 

Talloze koppels zien nu het symbool voor hun eeuwige liefde verbroken.

Een job als een ander: de vrouw die full-time zeemeermin is

Voor vele jonge meisjes is het een droom, voor de 25-jarige Claire dagelijkse realiteit: zij is professioneel zeemeermin. Ze noemt zichzelf 'Claire la Sirène' en zwemt shows of poseert op themafeestjes in haar zelfgemaakte vinnen. Het is bovendien populairder dan je denkt: afgelopen zaterdag opende in Frankrijk de eerste zeemeerminschool.

 

 

De school leidt de vrouwen (én mannen) op tot professionele zeemeerminnen. Lessen in onder andere ademhalingstechnieken komen aan bod, want als meermin moet je uiteraard lang onder water kunnen blijven. Daarnaast wordt er ook de juiste techniek aangeleerd om te zwemmen met de loodzware staart. Claire bevestigt dat haar beroep vaak onderschat wordt. "Zeemeermin zijn is zoveel moeilijker dan veel mensen denken. Je moet rondzwemmen met zo'n 20 kilo aan je benen en je ogen de hele tijd wijd open houden in het zoute water", vertelt ze aan Vice magazine. Het is dus niet voor iedereen weggelegd. 

Haar inspiratie haalde de Franse Claire van Hanna Fraser, een Amerikaanse vrouw die zichzelf 'oceaanactiviste' noemt. Zij werd bekend door shows te organiseren waarin ze, verkleed als meermin, tussen haaien zwemt. In Frankrijk bestond het beroep nog niet, dus nam Claire het heft in eigen handen. De kostuums die ze vond waren enkel verkrijgbaar in kindermaatjes, dus besloot ze haar pak zelf te vervaardigen. Gemakkelijk is dat niet, en er hangt ook een prijskaartje aan vast: 1500 euro voor een goede staart.

Intensief
Niet lang nadien werd Claire gecontacteerd door een Frans aquarium. Daar maakt ze nu vast onderdeel uit van een show. Ze voert choreografieën en kunstjes uit in het water. "Het is nogal arbeidsintensief", zegt ze. "Er zijn twee mensen nodig om me aan te kleden en dicht te ritsen. Een andere collega legt me dan in het zwembad."

Themafeestjes
Naast zwemshows wordt Claire ook ingehuurd voor themafeestjes. Uren zit ze dan opgesteld in haar gewaad aan het water. "Het gekste feest waar ik ooit ben geweest was in Griekenland. Een of andere miljardair gaf een verjaardagsfeest voor zijn dochter. Ik moest op het strand zitten om de hele dag te zwaaien naar de boten die aan kwamen meren", vertelt ze.

 

 

Roken in Franse speeltuinen wordt strafbaar

Ouders die buiten een sigaret opsteken terwijl hun kinderen in een speeltuin spelen, dat is in Frankrijk binnenkort verboden. De Franse minister van Volksgezondheid, Marisol Touraine, kondigde vandaag aan dat roken in speeltuinen vanaf volgende maand strafbaar is. De maatregel moet vooral de gezondheid van de kinderen ten goede komen.

"Vanaf deze zomer, als kinderen vaak naar buiten gaan om in de stadsparken te spelen, mag men niet meer roken in speeltuinen. Dat is ook een manier om rekening met hen te houden, hen te laten wennen om te leven in een omgeving zonder tabak.'' Eerder verbood Frankrijk al in de auto te roken als daar ook kinderen onder twaalf jaar in zitten. 

Roken is nog altijd wijdverbreid in Frankrijk, waar 32 procent van de bevolking rookt. Het Europese gemiddelde is 26 procent.

43% van Fransen doucht niet elke dag

Meer dan vier op tien Fransen vinden het niet nodig elke dag te douchen, zo blijkt uit een rondvraag.

Om de twee dagen douchen volstaat voor 24 procent van de Fransozen, 11 procent gaat slechts om de drie dagen onder de douche. 

De Fransen staan gemiddeld negen minuten onder de douche. Het zijn de jongeren die het langst douchen: slechts 40 procent onder hen staat minder dan tien minuten onder de douche. 

Virginia Mallet, ceo van dienstenbedrijf Initial, in Le Figaro: "In Frankrijk hebben we het nog altijd moeilijk om toe te geven dat een slechte hygiëne een belangrijke oorzaak kan zijn van ziektes. In sommige landen is het een automatisme om je handen te wassen na een toiletbezoek, in Frankrijk wordt dat nog onderschat".

www.sud66.com

nu met wordpress :)

www.sud66.com : vakantie in zuid frankrijk, chambres dhotes en gites

Nederlanders op vakantie ergeren zich vooral aan Franse taalbarrière

De gemiddelde Nederlandse vakantieganger gaat met de auto op vakantie in Frankrijk, Duitsland, Spanje of eigen land. Onderweg wordt er vooral geklaagd over files en op de plaats van bestemming over taalbarrières en het weer. Dat blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.151 Nederlandse consumenten.

 

Niet iedere vakantie loopt van een leien dakje. Ruim twee op de vijf vakantiegangers heeft zijn vakantie wel eens in het water zien vallen. Een tegenvallende accomodatie of slecht weer zijn de grootste oorzaken.  Daarnaast zorgt ruzie of irritatie met het reisgezelschap (17 procent) en ziekte op vakantie (12 procent) voor vakanties die in het water vallen. Ondanks dat een mislukte vakantie altijd op de loer ligt, is de helft van de Nederlandse consumenten de afgelopen vijf jaar elk jaar met zomervakantie geweest. 

Slechts 13 procent heeft de afgelopen vijf jaar geen enkele keer de koffers gepakt rondom de zomer. De belangrijkste redenen om vakantie te laten schieten zijn geld- of tijdgebrek en persoonlijke omstandigheden, zoals ziekte. Slechts een enkeling heeft gewoonweg geen behoefte of zin om op vakantie te gaan. 

Met de auto
De helft van de vakantiegangers gaat met de auto op reis. Voor 60 procent van deze vakantiegangers is er tijdens de reis sprake van frustratie. De grootste frustraties zijn drukte of files (28 procent), rijgedrag van andere weggebruikers (21 procent) en wegwerkzaamheden (17 procent). Gelukkig is er onderling weinig frustratie. Slechts 13 procent heeft onderweg onenigheid binnen het reisgezelschap. In vier op de tien gevallen zijn de kinderen op de achterbank hiervan de oorzaak. 

Grote ergernissen
Naast Nederland zijn de populairste vakantielanden Frankrijk, Spanje en Duitsland. Vakantie in deze landen heeft ook zijn mindere kanten. De grootste ergernis in Frankrijk is de taalbarrière (28 procent). Frans vindt men een lastige taal en Fransen kunnen of willen geen Engels spreken. Daarnaast hekelen vakantiegangers in Frankrijk de mentaliteit van de Fransen (tien procent). Over Spanje klagen Nederlanders over de afstand (acht procent), de taal (zeven procent), de mentaliteit (vijf procent) en de hitte (vier procent). Het weer is voor vakantie in Nederland (59 procent) en Duitsland (tien procent) een ergernis. Daarnaast vindt de vakantieganger Nederland duur (acht procent) en druk (zeven procent).

Partij van Sarkozy mag 'Les Républicains' heten

De belangrijkste oppositiepartij in Frankrijk, de rechtse UMP (Union pour un Mouvement Populaire), mag zich omdopen tot 'Les Républicains'. Dat heeft het Franse gerecht vandaag beslist.

De nieuwe naam is een idee van ex-president Nicolas Sarkozy, die met de naamswijziging hoopt zijn imago te "hernieuwen" in het vooruitzicht van de presidentsverkiezingen van 2017. Tegen de geplande naamswijziging was klacht ingediend door vier verenigingen en linkse partijen en 143 individuele personen. Zij vinden dat een politieke partij zich niet in de vlag van een nationaal erkend sentiment, de fierheid over het politieke systeem van een Republiek, mag hullen.

De rechtbank in Parijs verwierp de bezwaren van de klagers, al sprak zij zich niet uit over de grond van de zaak. De klagers overwegen in beroep te gaan.

Herstichtingscongres
Voorlopig mogen 'De Republikeinen' wel boven de doopvont gehouden worden. De enige hindernis daartoe is intern: donderdag en vrijdag mogen de UMP-militanten elektronisch hun stem over de wijziging uitbrengen. Dat besluit wordt dan zaterdag in de praktijk omgezet, tijdens een "herstichtingscongres" van de herdoopte UMP. 

Sinds zijn terugkeer op de politieke bühne is Sarkozy er alles aan gelegen, de weg terug naar het Elysée te plaveien. Aangezien de conurrent, de socialistische PS van president Francois Hollande, vooral uitblinkt met het zichzelf in de voet te schieten, kan de echtgenoot van Carla Bruni momenteel prioriteit geven aan het opkuisen van de ruzies binnen de eigen UMP en aan het afwikkelen van de juridische zaken waarin de partij verwikkeld is. De nieuwe partijnaam maakt deel uit van deze strategie.

Eiffeltoren gesloten uit protest tegen zakkenrollers

De Eiffeltoren in vanmorgen gesloten uit protest tegen de vele zakkenrollers rond het monument. Een meerderheid van de driehonderd werknemers stelt in een verklaring dat steeds meer zakkenrollers personeel en bezoekers lastig vallen en dat ze steeds agressiever worden en bedreigingen uiten.

De werknemers eisen dat de leiding snel doelmatige maatregelen neemt om het personeel en de toeristen te beschermen. De exploitant van het wereldberoemde bouwwerk van Gustave Eiffel (1832-1923), de SETE (Vereniging voor Exploitatie van de Eiffeltoren), betreurt de actie. Het is onduidelijk wanneer de toren weer wordt geopend voor het publiek. De krant Le Parisien stelde dat de toren op zijn minst tot vanavond dicht is. Normaal gesproken is de Eiffeltoren 365 dagen per jaar open. 

De politie in Parijs heeft al plannen klaarliggen voor een betere bescherming van toeristen in de komende zomer. Er worden bijna 26.000 agenten ingezet om de activiteiten van dieven en overvallers te beperken, vooral op toeristische plekken zoals de Champs-Elysées, bij het Louvremusuem, de Eiffeltoren en de drukste winkelstraten. 

De extra inspanningen tegen de criminaliteit in de zomer werden gisteren door de politiechef Bernard Boucault aangekondigd. Ze vloeien mede voort uit een staking in 2013. Toen legde het personeel van het Louvre woedend het werk neer naar aanleiding van de criminaliteit. Volgens de statistieken van de autoriteiten is die aanzienlijk afgenomen in de Franse hoofdstad gedurende 2014.

Frankrijk verplicht supermarkten overschotten uit te delen

Franse supermarkten mogen niet langer voedsel weggooien of vernietigen. Ze worden verplicht om overschotten weg te schenken of als diervoeder te gebruiken.

Het Franse parlement heeft gisteren een wet aangenomen die supermarkten verbiedt om onverkocht voedsel te vernietigen. Ze moeten de producten voortaan wegschenken aan hulporganisaties of er een ander doel voor vinden, zoals gebruik in diervoeder.

De wet verbiedt ook dat supermarkten moedwillig producten vernielen zodat ze niet meer gegeten kunnen worden. Politici noemen het "schandalig" dat supermarkten bijvoorbeeld bleekwater over voedsel gieten om consumptie onmogelijk te maken.

Grote winkels worden zelfs verplicht om binnen het jaar een formeel contract af te sluiten met hulporganisaties. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 75.000 euro.

De maatregel kadert in een bredere campagne van de Franse overheid om de voedselverspilling terug te dringen tegen 2025. Er komt ook een voorlichtingscampagne in scholen en bedrijven

Vlaanderen minder ambitieus

De Franse plannen zijn ambitieuzer dan de Vlaamse, die vorige maand nog werden voorgesteld door ministers Joke Schauvliege (CD&V) en Liesbeth Homans (N-VA). Samen met de sector schuift de Vlaamse regering de langetermijndoelstelling naar voren om de voedselverliezen tegen 2025 met 30 procent te verminderen.

Ook de aanpak verschilt. Vlaanderen pakt uit met negen actieprogramma's en 57 acties, om bedrijven te "sensibiliseren, inspireren en engageren om actie te ondernemen". Het schenken van voedseloverschotten wordt niet verplicht maar gepromoot, onder meer door drempels weg te werken.

Wandelaar voor ogen van zijn vrouw gedood door stier

Een wandelaar is voor de ogen van zijn vrouw omgekomen in Frankrijk. Het paar was op wandel toen het plots ingesloten raakte in een groep runderen. Een stier viel even later de Fransman aan en sleurde hem door de wei. De 59-jarige werd nog met een helikopter naar het ziekenhuis gevlogen maar bij aankomst konden de dokters enkel nog zijn dood vaststellen.

Het stel was op wandel in het nationaal park van Ecrins in de buurt van het dorpje Réallon toen ze plots oog in oog kwamen te staan met een vijftiental runderen. De stier greep de Fransman eerst bij de heup en sleurde hem een twintigtal meter mee. De onfortuinlijke wandelaar raakte daarbij ook gewond aan het hoofd. 

Zijn vrouw keek in shock machteloos toe maar slaagde er toch nog in om de hulpdiensten te verwittigen. Kort daarna werd haar man met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht maar de hulp kwam te laat. De politie van Briancon heeft een onderzoek geopend naar het tragische incident.

Ook Frankrijk verzet zich tegen Europese vluchtelingenquota

Frankrijk is tegen een Europees quotasysteem voor de spreiding van vluchtelingen, zoals voorgesteld door de Europese Commissie. Dat heeft premier Manuel Valls zaterdag gezegd. Eerder had ook al de nieuwe Britse regering meegedeeld niet te willen weten van een Europees quotasysteem.

‘Dit strookt niet met de Franse voorstellen’, aldus Valls. ‘Asiel is een recht. Daarom mag het geen onderwerp uitmaken van quota: men is asielzoeker of niet’, zo zei Valls nog.

De Europese Commissie presenteert eind deze maand een voorstel, waarin sprake zou zijn van een tijdelijk verdeelmechanisme voor vluchtelingen.

Op basis van deze verdeelsleutel zal België bijvoorbeeld verplicht zijn 2,91 procent van het aantal herverdeelde asielzoekers op te vangen. Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken doen niet mee aan dit verdeelmechanisme.

de 40 strafste toeristenvallen en hoe je ze kan vermijden

Iedereen is ooit wel al eens het slachtoffer geweest van een toeristenval. Of het nu een zakkenroller, een opdringerige verkoper of een louche taxichauffeur was, je houdt hoe dan ook een wrang souvenir, en vooral een lege portefeuille, over aan je reis. Wij willen vermijden dat je in de toekomst nog wordt opgelicht en daarom zetten wij 40 toeristenvallen op een rijtje, zodat je bedriegers te snel af bent.

Op straat

Axel Daeseleire waarschuwde ons al voor bedriegers die je met sluwe trucs op straat geld aftroggelen. Vooral in Europese grootsteden als Parijs, Rome en Madrid ben je beter extra op je hoede op straat.

1. De armband

Iemand benadert je en probeert een armband rond je pols te weven. Eens het 'sieraad' klaar is, moet je ervoor betalen. Soms dient de truc met de armband ook als afleidingsmanoeuvre en graaien zakkenrollers ondertussen geld uit je zakken.

Waar?
Parijs, Rome, Barcelona, Caïro

2. De roos

Een man benadert jou en je partner met een grote bos rode rozen. Hij duwt er eentje in je hand en vraagt er dan een belachelijke som geld voor. Als je weigert, speelt hij in op je relatie en zal hij je bijna doen geloven dat je een slechte partner  bent.

Waar?
Rome, Parijs, Barcelona

3. De ring

Een vrouw laat een ring vallen voor je voeten. Ze vraagt de ring van jou is en inspecteert de ring vervolgens grondig. Ze zal je vertellen dat de ring van goud is en ze zal hem aan je willen verpatsen voor een zo hoog mogelijke prijs.

Waar?
Parijs

4. De baby

Een vrouw komt op je afgestapt en gooit een baby in je armen (meestal een pop). Terwijl jij verrast met de baby in je armen staat, probeert een zakkenroller je zakken te legen.

Waar?
Rome

5. De spelletjes

Een man speelt op een straathoek een 'raad waar het balletje zit'-spel. Kompanen van de man die zich voordoen als toeristen, spelen het spel mee en winnen mooie bedragen. Wanneer jij je kans waagt, verlies je gegarandeerd. Bovendien proberen de handlangers je zakken te rollen terwijl je aandachtig het spel volgt.

Waar?                   
Parijs, Londen

6. De portefeuille

Je vindt een lege portefeuille op het voetpad. Omdat het lijkt alsof de portefeuille werd gestolen en achtergelaten, check je of je eigen portefeuille nog in je zak zit. Ondertussen slaat iemand je echter gade en dus weet hij exact waar je portefeuille zit. Iets verder zal hij je portefeuille proberen te stelen.

Waar?
Rome, Oekraïne

7. De vlek

Iemand morst 'per ongeluk' ketchup of een andere substantie op je jas. Terwijl hij je jas probeert schoon te wrijven, zal hij alle zakken proberen leeg te roven.

Waar?
Buenos Aires, Rio De Janeiro

8. De schoenenpoetser

Iemand laat 'per ongeluk' zijn schoenborstel voor je voeten vallen. Wanneer je de borstel voor hem opraapt, bedankt hij je met een grondige poetsbeurt. Dat bedankje is echter niet gratis, de schoenenpoetser zal willen dat je betaalt voor zijn service.

Waar?
Istanboel

9. De vrouw met rozemarijn

Een oude vrouw biedt je rozemarijn aan als teken van vriendschap. Ze voorspelt vervolgens je toekomst, maar vraagt daarna ook geld voor haar service. En opgepast: wanneer je weigert te betalen, spreekt ze een vloek uit over jou en je familie.

Waar?
Madrid, New Delhi

10. De fotograaf

Wanneer je foto's aan het nemen bent (en vooral wanneer je je geliefde apart fotografeert) zal een vriendelijke man aanbieden om een foto van jullie samen te nemen. In het beste geval vraagt hij er geld voor, in het slechtste geval is hij er met je fototoestel vandoor.

Waar?
Europa

11. De artiest

Een vriendelijke en enthousiaste man klampt je aan en stop een CD in je handen. Hij vertelt je dat je hem een groot plezier zou doen, mocht je zijn muziek afspelen in je thuisland. Hij zal je echter geld vragen voor zijn CD en je intimideren tot je betaalt.

Waar?
New York

12. De drugsdeal

Taxichauffeurs of tuk-tukchauffeurs bieden je drugs aan terwijl je op weg bent naar een feestje. 'Toevallig' passeren er op dat moment 'agenten' die je beboeten om een celstraf te vermijden.

Waar?
Koh Phangan

Onderweg

Als reiziger in een onbekend land ben je een gemakkelijke prooi voor dieven. Met deze vallen in het achterhoofd ben je gewapend tegen mogelijke bedriegers.

13. De dure taxichauffeur

Sommige taxichauffeurs maken misbruik van je gebrek aan kennis over de regio. Ze nemen extra lange routes en nemen je mee op wegen met veel verkeer. Soms is hun meter ook aangepast, zodat de prijs snel de hoogte inschiet.

Waar?
Overal

14. De goedkope bus

Als iemand je een spotgoedkope rit met een nachtbus van de ene stad naar de andere aanbiedt, wees dan op je hoede. Vaak steelt het personeel waardevolle spullen uit je bagage in de bagageruimte.

Waar?
Bangkok

15. De wisseltruc

Taxichauffeurs, obers, winkelbedienden... laten 'per ongeluk' je geld vallen en rapen vervolgens gelijkaardig geld met minder waarde op.

Waar?
Azië

16. De platte band

Huurauto's vallen in sommige landen snel op, waardoor je een gemakkelijke prooi bent voor locals die opzettelijk je band platsteken om je vervolgens te helpen. Terwijl de vriendelijke man of vrouw je wiel vervangt, rooft een handlanger waardevolle spullen uit je auto.

Waar?
San José

17. De treinzakkenroller

Een drukke treinwagon of metrostel is de perfecte habitat voor een zakkenroller. Terwijl je op elkaar geperst staat, stelen pickpockets snel geld uit je zakken.

Waar?
Europa

18. De snelle taxichauffeur

Wanneer een taxichauffeur heel haastig je bagage uitlaadt om vervolgens vliegensvlug weer te vertrekken, heeft hij mogelijk een weinig opvallende tas 'per ongeluk' in zijn taxi laten liggen. Wees dus op je hoede voor snelle chauffeurs.

Waar?
Las Vegas

Winkels en diensten

Winkelbedienden of valse autoriteiten maken soms misbruik van je vertrouwen. Wij maken je wegwijs in enkele vaak voorkomende toeristenvallen.

19. De telefonerende kassier

Een kassier is aan het bellen terwijl hij of zij je producten afrekent, maar eigenlijk neemt hij of zij stiekem een foto van je kredietkaart om zo je gegevens te kunnen bemachtigen, waarmee je kredietkaart kan worden gekopieerd.

Waar?                                 
Barcelona

20. De trage teller

Een kassier telt aan een tergend traag tempo je wisselgeld en neemt soms lange pauzes of begint gewoon opnieuw te tellen. De kassier hoopt zo dat je je geduld verliest en het wisselgeld gewoon aanneemt zonder te tellen. Ondertussen heb je te weinig geld teruggekregen. Geduld is dus een schone deugd.

Waar?
Europa

21. De deal van je leven

Een tuk-tukchauffeur vertelt je dat je bestemming gesloten is en hij brengt je ergens anders naartoe. Daar ontmoet je een vriendelijke man die juwelen, diamanten of tapijten koopt uit een lokale winkel en ze zogezegd voor veel geld doorverkoopt in een ander land. Hij vertelt je dat ook jij de producten voor een veel hogere prijs kan verkopen in je thuisland.

Waar?
Bangkok, New Delhi

22. De louche dokter

Een 'dokter' biedt je valse documenten aan waarmee je geld kan slaan uit een verzekeringsclaim. Verzekeringsbedrijven zijn op de hoogte van die truc en vallen er dus niet voor.

Waar?
New Delhi

23. De valse politieagent

Een 'politieagent' vertelt je dat er vals geld in omloop is en vraagt je om jouw geld te tonen. Je zal merken dat er op miraculeuze wijze geld uit je portefeuille is verdwenen. Soms vraagt de agent je ook om je paspoort visum te tonen. Aangezien er een of ander probleem is met je visum, geeft de agent je een boete.

Waar?
Boekarest, Mexico City, Bogota, Bangkok

24. Het valse ticket

Wanneer je in de rij staat voor een of ander evenement, benadert een vals lid van de organisatie je die je een duurder ticket aanbiedt waarmee je de rij kan overslaan. Met dat ticket word je echter nooit toegelaten.

Waar?
Parijs, Londen

Locals en kinderen

Terwijl de meeste vriendelijke locals helemaal geen slechte bedoelingen hebben, zitten er soms wel rotte appels tussen. Met de kennis die je nu hebt, haal je ze er zo vantussen!

25. De overdreven hulpvaardige local

Een heel hulpvaardige man die soms je taal spreekt, helpt je aan de bankautomaat of de ticketautomaat. Ondertussen probeert hij je pincode te bemachtigen om ze later uit je zakken te stelen. Soms probeert hij er ook met je geld vandoor te gaan dat je net uit de muur hebt gehaald.

Waar?
Europa

26. De kaartenverkoper

Je wordt aangeklampt door een kaartenverkoper die een stratenplan in je gezicht duwt. Terwijl jij de kaart uit je gezicht probeert te halen, steelt een zakkenroller zoveel mogelijk uit je zakken.

Waar?
Europa

27. De bedelaar

Terwijl jij een bedelaar wat geld toestopt, houden sommige zakkenrollers je in de gaten om te kijken waar je je portefeuille steekt.

Waar?
Europa

28. De gratis massage

Je ligt op het strand te zonnebaden, wanneer een masseur je benadert. Hij geeft je een gratis massage of je dat nu wil of niet. Na de proefversie biedt de masseur je een betalende massage aan en wanneer je weigert, blijft hij zich zo lang mogelijk opdringen.

Waar?
Barbados, Bahama's

29. De flirt

Een knappe jonge vrouw spreekt een eenzame toerist aan en nodigt hem uit voor een drankje in een leuk cafeetje. Het café zit echter mee in het complot en na de drankjes verlaat de vrouw het etablissement De toerist krijgt vervolgens een gigantische rekening voorgeschoteld.

Waar?
Athene

30. De waarschuwing

Hulpvaardige locals waarschuwen je voor zakkenrollers. Terwijl jij checkt of je portefeuille nog op zijn plaats zit, slaan ze je van dichtbij gade. Om dezelfde reden hangen de zakkenrollers ook affiches op die waarschuwen voor het gevaar van pickpockets. Oh ironie!

Waar?
Europa

31. De kapotte camera

Een groepje vrienden vraagt je om een foto van hen te nemen. De camera werkt echter niet en wanneer je het toestel wil teruggeven, laten ze het vallen. Ze zullen de schuld op jou steken en eisen dat je de schade terugbetaalt. In het geharrewar proberen ze soms ook je zakken te rollen.

Waar?
Overal

32. De studente

Een onschuldige studente vraagt je of ze haar Engels mag oefenen met jou. Snel schudt ze een tragisch verhaal uit haar mouw en vraagt ze om geld. Soms wil ze je bedanken voor je tijd en biedt ze je een drankje aan in een lokaal café. Wanneer de vette rekening komt, is de studente nergens meer te bespeuren.

Waar?
Shanghai, Peking, Xian

33. De gratis pinda's

Een man komt naar je tafel en giet wat pinda's voor je neus. Wanneer je ze aanraakt, zal hij je vragen om de nootjes te betalen.

Waar?
Rio De Janeiro

34. De postkaart

Een kind stop een postkaart en een pen in je handen en vraagt je om een boodschap naar zijn ouders te schrijven. Hij zal je met een triest verhaal proberen te overtuigen om hem wat geld toe te stoppen.

Waar?
Rome

35. De petitie

'Doofstomme' kinderen vragen je een petitie voor doofstomme kinderen te ondertekenen. Terwijl ze vragen om wat geld te doneren aan het goede doel, zullen ze misschien ook proberen om je zakken te rollen.

Waar?
Parijs

36. De kinderen

Een groep kinderen omsingelt je en probeert je krantjes te verkopen. Ze proberen je af te leiden terwijl andere kinderen je zakken rollen.

Waar?
Rome, Milaan, Firenze

Hotel

Zelfs in de veilige omgeving van je hotel, ben je best wat op je hoede, dat bewijzen deze toeristenvallen.

37. Het gesloten hotel

Een taxichauffeur/oplichter vertelt je dat je hotel gesloten is omwille van herstellingswerken. Hij neemt je mee naar een ander, bouwvallig hotel waar je enorm veel betaalt. Sommige van die hotels nemen de naam van een ander hotel over, zodat toeristen denken dat ze in het juiste hotel zijn aangekomen en dat de foto's op het internet misleidend zijn.

Waar?
Europa

38. Het telefoontje

Je krijgt een telefoontje van iemand die zich voordoet als iemand van de receptie. Hij vertelt je dat er een probleem is met je kredietkaart en vraagt je om je gegevens nogmaals door te geven. Meestal krijg je zulke telefoontje in het midden van de nacht, omdat je dan minder snel geneigd bent om naar de receptie te gaan.

Waar?
Overal

39. De hotelinspecteurs

Twee valse hotelinspecteurs kloppen aan om je kamer te inspecteren. Terwijl de ene een gesprek met je aanknoopt, probeert de andere waardevolle spullen uit je kamer te stelen.

Waar?
Barcelona, Madrid

40. Het menu

Je krijgt een vals menu onder je deur geschoven. De bedriegers hopen dat je een bestelling doet. Je eten zal je nooit zien, maar je geld ben je wel kwijt wanneer ze je kredietkaart hebben gekopieerd.

Waar?
Verenigde Staten

Magnifieke samensmelting van foto's toont hoe Parijs is veranderd sinds WOII

voor meer informatie zie : http://golem13.fr/70-ans-liberation-de-paris/

Uber zet helikopters in voor filmfestival Cannes

De deeltaximaatschappij Uber verplaatst zijn werkterrein in de Franse stad Cannes van auto's naar helikopters. De helikopters vliegen morgen tussen het vliegveld van Nice en het filmfestival in Zuid-Frankrijk. Dat melden Franse media.

Voor 160 euro delen filmsterren en andere festivalbezoekers een helikopter met drie anderen, gedurende 7 minuten. Inbegrepen is ook een autorit van het vliegveld naar de helikopterlandplaats en een aansluitend ritje met een limousine naar het centrum van Cannes. Gewoonlijk duurt de hele rit een uur, en tijdens het jaarlijkse filmfestival kan het verkeer flink vastzitten. 

Vorig jaar gooide de komst van Uber het verkeer in Cannes overhoop. Franse taxichauffeurs protesteerden tegen de taxi-app, die hun markt zou verpesten, en blokkeerden met hun taxi's de luchthaven van Nice. De politie in Frankrijk heeft aangegeven extra te gaan controleren op vergunningen van taxichauffeurs. 

Voor de luchtservice werkt Uber samen met twee lokale helikopterbedrijven. Het nieuwe initiatief heeft de naam Ubercopter gekregen.

Zeldzame apen gestolen uit Franse dierentuin

In een dierentuin in Frankrijk zijn zeventien zeldzame apen gestolen. Dieven namen zeven gouden leeuwaapjes en tien zwartstaartzilverzijdeaapjes mee, maakte de directeur van de ZooParc de Beauval gisteren bekend. Het gaat om bedreigde diersoorten.

Dieven braken in de nacht van zaterdag op zondag in bij de dierentuin in Saint-Aignan-sur-Cher, ten zuidwesten van Parijs. Hoe ze hebben kunnen inbreken, is nog een raadsel. De dierentuin vermoedt dat het kenners zijn omdat ze precies wisten welke apen ze moesten stelen. 

Kwetsbaar
Volgens de directeur zijn het zeer zeldzame apen die erg kwetsbaar zijn en een speciaal dieet krijgen, schrijft de krant Le Parisien. 

De dieren maken deel uit van een internationaal fokprogramma en zijn eigenlijk van de Braziliaanse overheid.

Rel in Frankrijk om Charlie Hebdo-boek

De miljoenen mensen die op 11 januari in Parijs en andere Franse steden tegen de aanslagen op Charlie Hebdo en een joodse supermarkt demonstreerden, waren 'blanke Fransen, die voor alles hun sociale dominantie wilden bevestigen' door 'te spugen op de godsdienst van de zwakken'.

De prominente demograaf Emmanuel Todd heeft een rel veroorzaakt met zijn nieuwe boek Qui est Charlie? Premier Valls hekelde de 'zelfhaat' van intellectuelen als Todd 'die niet meer in Frankrijk geloven' en pleitte voor meer optimisme.

Op zijn beurt vergeleek Todd de premier met maarschalk Pétain, die in 1940 optimisme propageerde door met de nazi's te collaboreren. 'In een land waar de werkloosheid 10 procent bedraagt, de islamofobie en het antisemitisme zich verbreiden, is het optimisme van Valls net zoiets als het optimisme van Pétain', aldus Todd. Zelfs voor Parijse maatstaven een kras staaltje retoriek.

De polemiek maakt een ding duidelijk. Van de geest van Charlie, de geest van 11 januari, is weinig meer over. Destijds koesterde Frankrijk het beeld van een natie die zich verenigde voor de Republiek, de tolerantie, de menselijkheid, tegen terreur en godsdienstwaanzin. De eenheid blijkt echter broos, omdat de opmars van de radicale islam een politieke keuze vraagt. Moet je streng optreden tegen de islam of minderheden juist een beetje ruimte laten? Links is sterk verdeeld over deze kwestie, constateerde Le Monde naar aanleiding van de rel rond het boek van Emmanuel Todd. Enerzijds is er de 'lijn-Voltaire', die écrasez l'infâme - 'verpletter het schandelijke' - naar de islam roept, zoals de 18de-eeuwse filosoof het katholicisme wilde vermorzelen. Deze lijn wordt onder meer vertegenwoordigd door de filosoof Michel Onfray en de essayiste Caroline Fourest, die onlangs een lofrede op de blasfemie publiceerde.

Todd wordt ingedeeld bij het andere kamp, 'postkoloniaal links'. Voor deze stroming is de islam een toevluchtsoord voor de onderdrukten. 'De haat tegen de godsdienst drukt een intolerant secularisme uit, een verwerping van de gedomineerden zoals zij zijn', schreef bijvoorbeeld Edwy Plenel, de invloedrijke hoofdredacteur van de journalistieke website Mediapart.

Ook rechts is verdeeld. Oppositieleider Nicolas Sarkozy koos de harde lijn. Hij is voor een verbod op hoofddoeken aan de universiteit en tegen het aanbieden van alternatieve maaltijden als de schoolkantine varkensvlees serveert. Ook vond hij het prima dat een school in het Noord-Franse Charleville-Mézières onlangs een meisje naar huis stuurde omdat haar rok 'te lang' was, hetgeen werd opgevat als een islamitisch onderscheidingsteken.

Zijn grote rivaal François Fillon vindt dit een heilloze weg, zei hij gisteren in de Journal du Dimanche. 'Laten we een beetje kalmeren. De islamisten willen een klimaat van burgeroorlog in Europa creëren. Als een provocatie van een schoolmeisje al een nationaal debat ontketent, spelen we ze in de kaart. En wat doe je daarna? Moet je de minirok wettelijk verplicht stellen? En als je een wet op de rok uitvaardigt, komen ze met handschoenen aanzetten.'

In de samenleving lijkt de harde lijn aan de winnende hand. Volgens een recente enquête van het bureau Ipsos gelooft 74 procent dat het secularisme - de laïcité - in gevaar is en 54 procent meent dat de islam niet in overeenstemming gebracht kan worden met de waarden van de Franse samenleving.

Chinese baas trakteert 6.400 werknemers op luxueuze reis naar Frankrijk

Een Chinese miljardair heeft 6.400 personeelsleden van het megabedrijf Tiens getrakteerd op een vakantie van vier dagen in Frankrijk. Leuk extraatje: de enorme bende komt ook nog eens in het Guinness Book of Records omdat ze samen een zin vormden die vanuit de lucht zichtbaar was. "Tiens' dream is Nice in the Côte d'Azur", stond er te lezen. Geen grotere menselijke ketting die hen dit kunstje voorgedaan heeft.

© afp.
© afp.
© ap.

Maar nu de indrukwekkende cijfers: Li Jinyuan had in Parijs maar liefst 140 hotels nodig om al zijn werknemers een plekje te gunnen. Het Louvre werd zelfs enkele uren afgehuurd voor een 'privébezoek',  dineren gebeurde in stijl in het prachtige Pavillon Cambon (vlak bij de Place Vendôme; nvdr).

Vandaar ging het naar de Côte d'Azur: In Cannes en Monaco kregen 79 vier- en vijfsterrenhotels een reservatie, goed voor in totaal 4.760 kamers. Om de toeristen naar de befaamde Promenade des Anglais te brengen, waren maar liefst 147 bussen nodig. Geschat wordt dat de Franse economie dankzij dit 'uitstapje' 33 miljoen euro rijker geworden is. En dat allemaal om het twintigjarig bestaan van de firma te vieren.

"Hopelijk volgen veel bedrijven dit voorbeeld"
Een trotse Laurent Fabius -de Franse minister van Buitenlandse Zaken- heette zijn Chinese weldoener hoogstpersoonlijk welkom in zijn residentie. "Voor Frankrijk is dit bijzonder interessant: niet alleen op cultureel en economisch vlak, maar ook qua uitwisseling tussen beide landen. Het toerisme is een industrie die veel jobs creëert, ik hoop dat veel grote Chinese bedrijven het voorbeeld van meneer Jinyuan zullen volgen."

Jinyuan is een van de rijkste mannen van China. Tiens ('hemelse leeuw') ging in 1995 van start met de verkoop van Chinese medicinale producten, voedingssupplementen en oploskoffie. Ondertussen is het bedrijf een grote speler die zich voornamelijk bezighoudt met biotech en farma, maar ook met logistiek, vastgoed en financiën.

 

http://montauriol.wix.com/vakantie/apps/blog

Een grote meerderheid in de Franse Assemblée heeft vandaag een controversieel spionagewetsvoorstel goedgekeurd. Met dat voorstel worden de bevoegdheden van de Franse inlichtingendiensten uitgebreid in de strijd tegen de terreurdreiging in het land. Volgens critici krijgen die diensten met dat wetsvoorstel buitensporige bevoegdheden, en vormt het voorstel bovendien een inbreuk op de privacy. Toch schaarden 438 leden van de Assemblée zich achter de wet, 86 stemden tegen, 42 onthielden zich. De wet moet nu nog naar de senaat, waar hij eind mei besproken wordt.

Een grote meerderheid in de Franse Assemblée heeft vandaag het controversiële spionagewetsvoorstel goedgekeurd.

Stevige uitbreiding bevoegdheidinlichtingendiensten
Eens aangenomen kan de wet de staat metadata laten verzamelen om verdachte activiteiten online op te sporen. Daarnaast worden ook maatregelen beschreven die de inlichtingendiensten kunnen nemen om terreurverdachten elektronisch te monitoren. Het wordt ook mogelijk om toezicht te houden op mensen zonder goedkeuring van een rechter.

De wet maakt het de inlichtingendiensten eenvoudiger om telefoons af te tappen, mensen aan de hand van hun mobiele telefoon te lokaliseren, in het geheim foto's te maken en e-mailverkeer te onderscheppen.

Evacuaties in Frankrijk na hevige regenval

In de Franse regio Haute-Savoie is zo veel regen gevallen, dat zeker honderd mensen vandaag moesten worden geëvacueerd. Volgens Franse media viel er een recordhoeveelheid regen in de afgelopen 24 uur, melden ze vandaag. Ook Franstalig Zwitserland kreeg heel wat neerslag te slikken.

Plaatselijk viel zo'n 100 tot 200 millimeter regen. Dat was teveel voor de rivieren in de bergrijke regio. In de plaatsjes Reignier, Manigod, Etrembières en Saint-Gingolph moesten mensen hun huizen uit. Manigod is door de overstromingen en modderstromen nog altijd onbereikbaar. Verschillende wegen zijn verzwolgen door het kolkende water.

Persoonlijke ongelukken hebben zich voor zover bekend nog niet voorgedaan.

Deze luxemerken strijden zonder het zelf te beseffen tegen armoede

Straffe campagne "Heb de elegantie om hen te helpen die niks hebben", dat is de boodschap van de Parijse liefdadigheidsorganisatie Aurore. Met een confronterende affichecampagne duwen ze de Parijzenaars met hun neus in de kloof tussen arm en rijk.

Yves Saint Laurent wordt Yves Sans Logement. Christian Dior gaat voortaan door het leven als Christian Dehors. En Jean-Paul Gaultier heet nu Jean-Paul Galère. Zwarte humor van de Franse ngo Aurore, die strijdt tegen armoede en die jaarlijks 13.000 kansarmen en daklozen bijstaat.

Duizenden affiches in Parijs zorgen dat de boodschap nog moeilijk te negeren is: de kloof tussen arm en rijk wordt veel te groot, ook in deze stad, doe er iets aan! De timing zelf is niet toevallig. Nu de winteropvang voor daklozen sinds eind maart gesloten is, moeten duizenden onder hen terug de straat op. De organisatie zelf spreekt over "zij die we niet meer zien, omdat we ze elke dag zien".

Of de luxemerken in kwestie zelf kunnen lachen met die scherpe parodie is een andere vraag. Aurore zegt geen toestemming gevraagd te hebben voor de actie.

Verdwijnspelletje 'Game of 72' zaait paniek

In Frankrijk waarschuwen ouders via sociale media massaal voor 'Game of 72', een "spelletje" waarbij kinderen zouden worden uitgedaagd om tot drie dagen spoorloos te verdwijnen zonder familie op de hoogte te brengen. Hoewel sceptici spreken van een hoax, blijft de paniek niet uit.

De oorsprong van de paniek is de verdwijning van de 13-jarige Emma uit Noord-Frankrijk, die na drie dagen plots terug thuis verscheen. De tiener zou naar verluidt weigeren van de politie en haar ouders te vertellen waar ze was. Ze zei alleen dat ze uitgedaagd werd via Facebook om '12, 24, 72' of de 'Game of 72' te spelen.

De uitdaging zou kinderen oproepen om tussen de 12 en 72 uur te verdwijnen zonder ook maar iets prijs te geven over hun locatie aan familieleden. Omdat voorlopig nog geen bewijzen van dit onrustwekkende verdwijnspelletje werden gevonden, counteren sceptici de berichtgeving door te spreken van een hoax.

Echt of niet, ouders in Frankrijk delen de waarschuwing en proberen hun kinderen duidelijk te maken dat ze beter de uitdaging weigeren zodat er niets tragisch kan gebeuren.

Franse werkloosheid op nieuw recordniveau

De werkloosheid in Frankrijk is in maart naar een nieuw recordniveau gestegen. Dat meldt het Franse ministerie van Werk vandaag. Zowat 3,51 miljoen Fransen zitten zonder werk.

Het gaat om een stijging met 0,4 procent in vergelijking met de voorgaande maand, en met 4,9 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder.

De werkloosheidsgraad in Frankrijk ligt volgens het Europese bureau voor de statistiek Eurostat nu op 10,6 procent.

De heldin die de aanslag in Frankrijk verijdelde

Het had geen haar gescheeld of Frankrijk had opnieuw een terroristische aanslag beleefd vorige zondag, toen een extremist minstens één kerk viseerde. Maar toen hij op weg naar die kerk een auto wilde stelen, hield een jonge vrouw, Aurélie Châtelain hem tegen. Tijdens de schermutseling raakten beide partijen gewond, waardoor de dader zijn plan moest afblazen en Aurélie overleed.

Het was lange tijd onduidelijk hoe het kwam dat de extremist, Sid A. G., de hulpdiensten belde omdat hij een ernstige verwonding had aan zijn dij. De dader had eerder het plan opgevat om minstens één kerk in Frankrijk binnen te stormen en er zo veel mogelijk slachtoffers te maken, maar was onderweg naar de eerste kerk gewond geraakt.

Het was pas toen de speurders een uitgebrande Renault aantroffen met het lichaam van Aurélie erin in Villejuif, ten zuiden van Parijs, dat de puzzelstukken in elkaar begonnen te vallen. Na een DNA-onderzoek bleek dat ook het DNA van de extremist terug te vinden was in de auto.

‘Ze zal altijd onze heldin blijven’

Daaruit leiden de Franse speurders af dat de dader de auto van Aurélie probeerde te stelen en dat de jonge vrouw hem tijdens een schermutseling ernstig verwondde. Zelf kreeg Aurélie een kogel door het hart, waardoor ze bijna onmiddellijk na het schot overleden is.

Het dorp waar de jonge vrouw van 32 woonde, reageert geschokt én trots op de onthullingen van de afgelopen dagen. ‘Ze was altijd het zonnetje in huis en had bijzonder veel vrienden’, getuigen de buurtbewoners in Le Monde. ‘Ze was gewoon op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats. Maar ze zal altijd onze heldin blijven’, klinkt het.

Franse premier: "Al vijf aanslagen verijdeld sinds Charlie Hebdo"

De geplande aanslag op kerken in Parijs is al de vijfde die de Franse autoriteiten sinds de moordende raid op Charlie Hebdo wisten te verijdelen. Dat vertelde de Franse premier Manuel Valls aan France Inter. Hij wil dat de veiligheidsdiensten meer middelen krijgen.

 

 

"Sinds 2012 is de dreiging alleen maar gestegen", vertelde Valls in een interview op de Franse radiozender France Inter. Valls zei dat Frankrijk zich nooit eerder heeft moeten wapenen tegen zo'n grote externe en interne dreiging, "die elkaar voeden".

Hij verdedigde er het werk van de inlichtingendiensten, die volgens hem recentelijk al vijf aanslagen hebben vermeden. "Het is redelijk verbazingwekkend dat de eerste reactie is om het werk van de inlichtingendiensten in twijfel te trekken." Hij pleitte voor meer middelen voor de veiligheidsdiensten.

In Parijs werd zondag een informaticastudent opgepakt die een aanslag plande tegen "één of twee kerken" in Villejuif, een buitenwijk van Parijs. In zijn wagen en in zijn woning trof de politie "een arsenaal van verschillende oorlogswapens, vuurwapens, munitie, kogelwerende vesten" en informatica- en telecommateriaal aan.

Bij aanslagen door jihadisten in Parijs, onder meer op de redactielokalen van het satirische weekblad Charlie Hebdo, vielen in januari 17 doden.

Welk groot beest zwemt daar voor Zuid-Franse kust?

Dieren Franse badgasten werden deze week opgeschrikt door een grote blauwe haai voor de kust van La Grande Motte, nabij Montpellier.

Een strandganger filmde de doortocht van het dier. De man klinkt eerder euforisch over het schouwspel waarvan hij getuige is. De vrouw op de achtergrond is zo te horen minder gerust. "Ohlala, ik ga nooit meer het water in", zegt zij.

De grote blauwe haai, of gewoon blauwe haai, komt uit de familie van de roofhaaien. Hij is gemiddeld 1,8 tot 2,4 meter lang en zoekt zijn prooi aan de oppervlakte. Het beest komt voor in koudere wateren in de Stille en Atlantische Oceaan, Indische Oceaan en Middellandse Zee.

Roofhaaien zijn verantwoordelijk voor de meeste aanvallen op mensen. Toch beschouwen veel duikers de blauwe haai niet als agressief, omdat hij makkelijk kan afgeweerd worden. Een hele geruststelling...

 

Rosé wijn wordt steeds populairder

Frankrijk, ‘s werelds grootste producent en consument van rosé, is niet het enige land dat bezweken is voor de fruitige en bloemige zomerse drank. Volgens een studie van FranceAgriMer die op 16 april werd gepubliceerd, is de populariteit van rosé over de hele wereld gestegen. De Verenigde Staten is na Frankrijk de grootste markt.

Het Franse volk verbruikte ongeveer 9 miljoen hectoliter rosé in 2013, wat neerkomt op een stijging van 50% ten opzichte van het vorige decennium. In feite heeft de rosé wijn de rode wijn vervangen als meest populaire wijn van het land met een marktaandeel van 30%.

Italiaanse wijnhuizen, naaste rivalen van de Franse rosé sector, hebben 4 miljoen hectoliter geëxporteerd in 2013 wat goed is voor 5% van de mondiale wijnmarkt. In tegenstelling tot de Fransen, zagen de Italianen hun consumptie van rosé dalen in de afgelopen jaren.

Ondertussen is de rosé wijn elders wel populair geworden. De Amerikaanse bevolking is goed voor een geschatte 12% van de wereldwijde consumptie. De Verenigde Staten kocht 2,8 miljoen van de 24 miljoen hectoliter in 2013.

Ook Britse en Duitse wijnliefhebbers lijken de rosé wijn te hebben ontdekt, want ook hun consumptie van de wijnsoort bleef gestaag stijgen in het afgelopen decennium.

IS lokt meer vrouwen dan mannen uit Frankrijk

Meer jonge vrouwen dan mannen in Frankrijk proberen aan te sluiten bij IS. Volgens experts is de nieuwe evolutie het gevolg van de gewijzigde propagandastrategie. Het IS mikt nu voluit op het inlijven van vrouwen. En met succes zo blijkt.

Sinds de invoering van de 'kliklijn' in april vorig jaar liepen er al 3.670 tips binnen over mannen en vrouwen die de ambitie hebben om naar Syrië of Irak te reizen en zich aan te sluiten bij de IS. De meeste telefoontjes kwamen van verontruste ouders die vreesden dat hun kinderen radicaliseerden en klaargestoomd werden voor de reis. Voor het eerst is er een duidelijke trendbreuk zichtbaar in de cijfers. In maart kwamen er meer tips binnen over (jonge) vrouwen dan mannen. Volgens experten is dat geen toeval maar het resultaat van de gewijzigde propagandastrategie van IS die hij pijlen meer dan ooit richt op jonge vrouwen. Jean-Charles Brisard, voorzitter van het Centrum voor de Analyse van het Terrorisme in Parijs is niet verrast. "Heel wat vrouwen worden aangesproken omwille van humanitaire redenen. De IS-propaganda in Frankrijk toont immers heel wat beelden van lijdende vrouwen en kinderen en dat laat heel wat vrouwen niet onberoerd, meer dan mannen. Wat ook opvallend is, is het gebruik van westerse waarden om belangstellende te overtuigen." Frankrijk wordt gebombardeerd door filmpjes en daarin worden nauwelijks beelden getoond van geweld of religie. Brisard schat dat al 90 jonge Françaises tussen 15 en 25 naar Irak en Syrië afgereisd zijn.

Er kwamen al minstens zeven Fransen om bij zelfmoordacties voor IS, waaronder een jonge vrouw van "net geen twintig", liet premier Manuel Valls weten. Hij verdedigde maandag in het parlement de nieuwe wetten die spionnen in staat stellen om massa's gegevens te verzamelen over verdachte jihadisten. Hij wees ook op "de formidabele gave van IS om te indoctrineren." In een poging om Fransen weg te houden bij IS is de regering een anti-terrorismecampagne gestart, 'Stop Jihadism' met een checklist voor burgers die moet helpen bij het spotten van mogelijke jihadisten. Een reeks video's moet jongeren dan weer duidelijk maken dat de realiteit in Syrië en Irak anders is dan wat ze voorgespiegeld krijgen.

Uit een rapport van de Senaat blijkt dat al meer dan 1.430 Fransen naar Syrië en Irak vertrokken zijn. Ze maken daarmee 43 procent uit van de Europese jihadisten. De inlichtingendiensten houden momenteel meer dan drieduizend verdachten in de gaten. Ze zijn op de een of andere manier betrokken met netwerken in Syrië, een verhoging van 24 procent in vergelijking met november vorig jaar. Tweehonderd jihadisten zijn intussen al teruggekeerd naar Frankrijk.

Franse Assemblée stemt voor neutraal pak sigaretten

Sigaretten zullen in Frankrijk enkel nog in neutrale pakjes verkocht worden, dus zonder het kleurige merkenlogo. Dat voorziet een wet voor de gezondheidshervorming, die de Nationale Vergadering vandaag in Parijs heeft goedgekeurd. De hervorming voorziet ook de invoering van druggebruikersruimtes bij wijze van proef. Bovendien wordt de zeven dagen durende wachttijd voor een abortus afgeschaft.

Voornaamste doel van de gezondheidshervorming is ondanks de tegenkanting van artsen en de conservatieve oppositie dat patiënten met een ziekteverzekering voortaan bij een artsenbezoek enkel nog het remgeld betalen en de artsen het geld rechtstreeks van de ziekenkas moeten krijgen. Artsen hekelen die maatregel als te bureaucratisch. De wet moet nog door de Senaat, waarin de conservatieven de meerderheid hebben.Bijzonder magere modellen krijgen in Frankrijk voortaan een beroepsverbod. De Franse Assemblée Nationale aanvaardde dinsdag in eerste lezing een omstreden wet tegen graatmagere mannequins. Die voorziet dat op Franse modeshows of bij fotoshootings voortaan geen modellen meer mogen werken, die onder een bepaalde body mass index (bmi) blijven. Ook deze wet moet de Senaat nog passeren. De conservatieven hekelen het beroepsverbod voor magere modellen en spreken van discriminatie.


De parlementsleden hadden de passage anderhalve week geleden in het wetsontwerp voor gezondheidshervorming opgenomen. Ze vrezen dat extreem magere modellen een verkeerd lichamelijk ideaalbeeld kunnen scheppen. Wie ondanks het verbod extreem magere modellen werk verschaft, riskeert een veroordeling tot zes maanden cel en een boete van 75.000 euro. Volgens modellenbureaus is het verkeerd om anorexia als psychisch gebonden ziekte en de slankheid van modellen te vermengen.

Vader Le Pen zwicht en trekt zich terug voor verkiezingen

De oprichter van het Front National (FN), Jean-Marie Le Pen, ziet af van zijn kandidatuur voor verkiezingen in de zuidoostelijke regio Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA). Hij doet dat om de ruzie binnen zijn partij en familie niet verder op de spits te drijven, meldt de Franse krant Le Figaro. Le Pen zegt dat hij offers moet brengen voor de toekomst van de partij en de partij niet mag beschadigen.

De stap volgt op een slaande ruzie met zijn dochter Marine die in 2011 het FN heeft overgenomen. Zij 'verbouwt' het door extreemrechtse krachten gekoesterde front tot een brede volkspartij tegen immigratie, tegen de EU en voor protectionisme.

Omdat vader Le Pen het maar niet kan laten omstreden uitspraken te doen, vreest Marine dat veel kiezers afhaken. Daarom is ze vorige week publiekelijk begonnen haar vader van het politieke toneel te zetten. Zo zei ze dat hij beslist geen kandidaat in PACA mocht worden.

Brits jongetje (7) verongelukt in Frans skigebied

Een zevenjarige Britse jongen is gisteren verongelukt in het skigebied bij Flaine, in de Franse Alpen. De jongen skiede op een hoogte van 1500 meter met zijn moeder, broers en zussen, toen hij een verkeerde bocht nam en buiten de piste terecht kwam. Hij maakte een val van 100 meter. Dat melden Britse media.

Het was de laatste dag van het Britse gezin in het skigebied in de Haute-Savoie. De jongen was met zijn moeder, broers en zussen een laatste afdaling aan het skiën op 1.500 meter hoogte. "Hij vroeg zijn moeder toestemming om alleen naar beneden te skiën", zo liet een hulpverlener aan The Telegraph weten. "Maar op een of andere manier geraakte hij van de piste en verdwaalde." Het weer was nochtans zonnig en er was geen wolkje te bespeuren. "Hij skiede over een rotsformatie en viel ongeveer 100 meter naar beneden. Hij was op slag dood."

Toen de jongen niet opdaagde, sloeg zijn familie alarm. Er werd een helikopter ingezet en die lokaliseerde twee uur later het lichaam van de jongen. Er kon geen hulp meer baten.

De dood van de jongen is het voorlopig laatste incident van een dodelijk skiseizoen in de Alpen. Eerder deze maand kwamen drie toeristen -twee Oostenrijkers en een Italiaan- om het leven door een lawine in het Ecrins-massief, vlak bij de Italiaanse grens.

Niet ver daarvandaan, in Dévoluy, kwamen enkele dagen later twee skiërs om het leven toen ze zich buiten de piste waagden. Eind vorige maand kwam een Britse snowboarder om in een lawine in de Zwitserse Alpen.

Belgische student komt om bij treinongeval in Frankrijk

Een 18-jarige Belgische student is gisteren om het leven gekomen bij een treinongeval in Frankrijk. Volgens de brandweer droeg de jongen een koptelefoon en hoorde hij daardoor bij het oversteken de trein mogelijk niet, meldt VTM NIEUWS.

Het drama gebeurde rond 17 uur in het station van Port-Verdres. "Twee jongeren staken de spoorweg over, maar merkten niet dat op dat moment een goederentrein passeerde", aldus de Franse politie. Volgens de brandweer droeg de jongen een hoofdtelefoon en hoorde hij de trein mogelijk niet afkomen. Hij werd gegrepen door de locomotief en was op slag dood. 

Erasmus-uitwisseling
Het slachtoffer was samen met met vijf andere Belgische jongeren op Erasmus-uitwisseling in de buurt van Roussillon, in het departement Vaucluse. Volgens Grenz-Echo volgde de jongen in het kader van een Erasmusprogramma een opleiding oenologie, een wijnbouwtechnische wetenschap, van drie weken.

De vrienden van het slachtoffer krijgen psychologische hulp. De ouders van de jongen vragen om discretie.

Zegt Catalonië binnenkort adéu tegen de late werkuren en siësta?

Spanje Na jaren van campagne voeren en debatteren is de Spaanse regio Catalonië het beu: er moet iets gedaan worden aan de lange en late werkuren en de lage productiviteit. De regio wil later dit jaar de eerste zijn om zijn werkuren in lijn te brengen met de rest van Europa.

De toeristen zijn er dol op, maar veel werkende inwoners net iets minder: het leven lijkt in Spanje altijd wel net dat tikkeltje trager te gaan dan bij ons. Tijd om uitgebreid te lunchen, een siësta na de lunch, en pas laat op de avond, meestal pas vanaf 21 uur of later, het avondeten.

Daar wil de Catalaanse deelstaatregering nu echter iets aan doen. Er ligt een voorstel op tafel om de werkuren bij wet te reguleren vanaf juli. "Het is tijd om beslissingen te nemen", aldus regeringswoordvoerder Francesc Homs.

Historisch gegeven

 
Veel tv-programma's in Spanje beginnen pas na 22 uur, wat de volgende dag voor uitgeputte werknemers en schoolkinderen zorgt

Het is een historisch gegroeid gegeven: Spanjaarden beginnen vroeg te werken en nemen geen uitgebreid ontbijt, pauzeren laat op de ochtend en nemen daardoor pas rond 14 uur hun (veel te lange) lunchpauze. Daardoor moeten ze langer werken en dineren ze pas rond 21 uur 's avonds. Wie voor 19 of 20 uur thuis is van zijn werk, is een gelukzak.

Dat alles maakt dat Spanjaarden gemiddeld 300 uur per jaar meer werken dan Duitsers, terwijl ze veel minder productief zijn. Ze slapen daardoor ook gemiddeld een uur per nacht minder dan de rest van Europa, wat ook zijn effect heeft op de productiviteit doordat er bijvoorbeeld meer arbeidsongevallen gebeuren. Ook het onderwijs ondervindt de effecten. Veel kinderen zitten uitgeput en moe in de klas, omdat tv-zenders inspelen op de lange uren en hun prime-timeprogramma's pas programmeren na 22 uur. Kritiek kwam er ook al op voetbalmatchen die veel te laat beginnen, vaak nog om 23 uur.

Het Catalaanse voorstel wil de werkuren nu meer in lijn brengen met de rest van Europa en zich meer op een negen-tot-vijf-mentaliteit richten. Dat moet de productiviteit, maar ook de gezondheid van de werknemers verbeteren. Catalonië neemt het initiatief, omdat het niet langer wil wachten op de rest van Spanje, waar het debat over de tijdsbesteding al jaren woedt.

Tijdzone

Veel is terug te brengen op de beslissing van generaal en dictator Francisco Franco: die draaide in 1942 de klok een uur vooruit als symbolische steunmaatregel aan zijn bondgenoot Nazi-Duitsland. De beslissing werd nooit teruggedraaid, hoewel een simpele blik op de kaart duidelijk maakt dat Spanje veel meer in de tijdzone van het Verenigd Koninkrijk en Portugal hoort.

Vraag is wel hoe ver het Catalaanse voorstel kan gaan, zonder de hulp van de centrale regering in Madrid. Barcelona heeft weinig bevoegdheden als het gaat om arbeidskwesties. Ook de spanningen tussen Madrid en Barcelona over de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd zullen de zaken niet gemakkelijker maken.

Parijs wil fietshoofdstad van de wereld worden

Het Parijse stadsbestuur wil 150 miljoen euro investeren in een ambitieus plan dat van Parijs de fietshoofdstad van de wereld moet maken.

Eind maart kampte Parijs nog met een drie dagen van intense smogvervuiling. De stad zoekt al langer naar manieren om dergelijke pieken te vermijden, onder meer met tijdelijke snelheidslimieten en zelfs alternerend autoverkeer tussen even en oneven nummerplaten. Maar om de kern van het probleem aan te pakken, is een ambitieuzer plan nodig, zegt het Parijse stadsbestuur.

Ambitieus
Burgemeester Anne Hidalgo heeft dan ook een nieuw plan klaar waarin ze niet zozeer het gebruik van de auto wil ontmoedigen, maar de alternatieven aantrekkelijker maken, in de eerste plaats het fietsverkeer. Hidalgo wil van Parijs de fietshoofdstad van de wereld maken en het aandeel woon-werkverplaatsingen per fiets tegen 2020 verdrievoudigen van 5 naar 15 procent.

Om die doelstelling te halen, heeft de Parijse overheid het oor te luisteren gelegd bij de fietsers zelf. In december en januari werden zevenduizend fietsers bevraagd over hun voorkeuren. Veiligheid kwam daarbij keer op keer terug. In het nieuwe plan komt er daardoor 80 kilometer aan nieuwe fietspaden bij - een verdubbeling van het huidige aantal. Op de grote assen van noord naar zuid en van oost naar west komen vijf gloednieuwe, beschermde wegen voor fietsers.

Die zullen vervolgens terechtkunnen in een van de tienduizend bijkomende fietsstallingen in de stad. Tegelijk wil Hidalgo de maximumsnelheid voor auto's naar 30 kilometer per uur brengen en subsidies toekennen voor elektrische fietsen.

De Parijse gemeenteraad beslist op 13 april over het nieuwe plan en de 150 miljoen euro aan investeringen die ermee gemoeid zijn.

40% vluchten in Frankrijk morgen geannuleerd

Zowat veertig procent van de vluchten zal morgen in Frankrijk geannuleerd worden wegens een staking van de luchtverkeersleiders over de werkorganisatie. Dat heeft de Franse algemene directie van de burgerluchtvaart (DGAC) vandaag gemeld.

 

"Storingen worden verwacht over het hele grondgebied", klinkt het.

De Franse luchtverkeersleiders zijn onderworpen aan een minimumdienstverlening en kunnen opgevorderd worden om ten minste 50 procent van het verkeer te verzekeren.

Om de hinder te beperken vraagt de DGAC aan de maatschappijen om 40 procent van hun vluchten morgen te schrappen en vraagt ze de passagiers om zich te informeren bij hun maatschappij. De DGAC zal morgen in de late voormiddag de gevolgen van deze staking voor overmorgen preciseren.

De SNCTA, de belangrijkste vakbond (41 pct) bij de 4.000 Franse luchtverkeersleiders riep op tot werkonderbrekingen van 8 tot 9 april, van 16 tot 18 april, en van 29 april tot 2 mei. De vakbond eist onderhandelingen, met name over de werkorganisatie en de pensioenleeftijd voor de luchtverkeersleiders.

Frankrijk ten strijde tegen frisdrank

In Frankrijk mogen zelfbedieningsrestaurants niet langer frisdrankmachines gebruiken. De Fransen willen met dat verbod vooral de gezondheid van kinderen beschermen. Die vullen hun beker vaak verschillende keren bij aan zo'n machine, waardoor ze veel te veel suiker binnenkrijgen. Het verbod is een eerste stap in een plan om het suikerverbruik bij de bevolking terug te dringen.

 

Parijs verbiedt bellen met headset in auto

Automobilisten in Frankrijk mogen binnenkort niet meer achter het stuur bellen als ze gebruik maken van een headset die met een snoer is verbonden aan de mobiele telefoon. Snoerloze headsets met bluetooth-techniek mogen nog wel, meldden Franse media vandaag. Met de maatregel hoopt de overheid het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Vorig jaar steeg dat aantal weer voor het eerst in twaalf jaar.

Reden voor het verbod op het gebruik van headsets is dat bestuurders minder goed op de buitenwereld reageren, zeggen bronnen binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook het gebruik van een enkele dop verbonden door een snoer aan de telefoon zal volgens Franse media vanaf 30 juni verboden zijn.

De hoogte van de straf op overtreding van de regel is nog niet vastgesteld. Gedacht wordt aan 200 euro boete en een aftrek van drie punten op het puntenrijbewijs, net als in Spanje. De boete op niet handsfree bellen staat nu op 135 euro en drie punten aftrek.

Een andere maatregel die op 1 juli ingaat is de verlaging van de snelheid van 90 tot 80 kilometer per uur op sommige routes. Daarnaast worden de boetes voor parkeren op een zebrapad, de stoep of het fietspad verhoogd van 35 naar 135 euro. Het maximaal toegestane alcoholpromillage voor beginnende chauffeurs gaat omlaag naar 0,2.

 

Gevaarlijkste skiweek op komst

In de Franse en Zwitserse Alpen is de voorbije dagen veel sneeuw gevallen. Neem daarbij de harde wind en volgende week wordt de gevaarlijkste van het skiseizoen. In het gebied rond de Mont Blanc en het Zwitserse Wallis is het lawine-alarm al gestegen naar 4 op een schaal van 5.

In die regio is er tot een halve meter sneeuw gevallen, ook in de lagergelegen gebieden. Dat leidde op de Mont Blanc, bij de Zinalrothorn en in Arolla al tot ongevallen. Maar het wordt nog erger. "De week na Pasen wordt de gevaarlijkste lawineweek van het seizoen", zegt Rudi Mair, chef van de lawinewaarschuwingsdienst in Tirol. Dit wintersportseizoen zijn er al 110 doden gevallen door lawines. Dat is uitzonderlijk hoog.

De website wePowder.be, die informatie geeft aan ervaren skiërs die zich buiten de pistes willen begeven, waarschuwt voor een "kritieke lawinesituatie" door een "dodelijke cocktail": op sommige plaatsen in de Alpen wordt nog twee meter verse sneeuw verwacht. In combinatie met een slechte ondergrond en een harde wind kan dat tot gevaarlijke toestanden leiden. WePowder raadt aan om binnen de pistes te blijven. "Wie die toch wil verlaten, moet een lawinepieper, schep en sonde meenemen."

Ook voor wandelaars
Niet alleen voor skiërs en snowboarders dreigt er gevaar. Ook wandelaars kunnen maar best alert zijn. "Oriënteer je van tevoren goed op de begaanbaarheid van de route en houd er rekening mee dat je halverwege een tocht misschien moet terugkeren", zo laat de Nederlandse Vereniging voor Bergwandelaars weten. De organisatie wijst erop dat de bovenste laag van sneeuwvelden waar wandelaars door trekken zeer hard is door de nachtvorst, waardoor het risico op uitglijden hoog is. "Ook zijn de randen van smeltende sneeuwvelden instabiel of hol zonder dat je dat ziet. Daardoor kan je er gemakkelijk doorheen zakken en vast komen te zitten of je verwonden."

Franse cafébaas krijgt 7 jaar cel voor doodschieten van minderjarige inbreker

 

Mag iemand een inbreker neerschieten? In Frankrijk is een café-eigenaar tot 7 jaar cel veroordeeld. Hij zat vier nachten - met zijn geweer in de aanslag - te wachten op de inbreker. En toen die kwam, schoot hij hem dood.

Luc Fournié lag te slapen, werd rond 2.00 uur wakker van onverwachte herrie in zijn café en raakte in paniek. Hij pakte zijn jachtgeweer, zag in het donker een schim en schoot.

De eigenaar van café 'Le Saint Roch', ten noordoosten van Toulouse, was bang en verdedigde zichzelf. De inbreker die hij neerschoot overleed. "Het was gerechtvaardigde zelfverdediging,'' concludeerde de Franse justitie.

Maar deze week werd de café-eigenaar tòch veroordeeld. De gebeurtenissen op die zondagnacht in december waren namelijk toch een beetje anders. Luc Fournié zat al vier nachten te wachten op de inbreker. En de doodgeschoten dader bleek een scholier van 17 jaar.

Tralies

Het drama speelt zich af in december 2009. Fournié (58) woont boven zijn café, samen met zijn moeder van 87, zijn zus en een neef. Op een dag ziet hij dat de tralies voor een van de ramen beneden zijn doorgezaagd. Hij waarschuwt de politie. Die zegt toe wat extra rondjes te zullen rijden.

Maar de familie is bezorgd. "We hadden een maand eerder al zigeuners gezien.'' Die zouden zich in de bar verdacht hebben gedragen.

Fournié besluit zelf in actie te komen. Hij pakt het oude jachtgeweer van zijn overleden vader, haalt munitie en zet 's nachts in het café een 'val': tussen een stoel en een tafel spant hij nauwelijks zichtbaar visdraad.

Fournié gaat bovendien beneden in het café slapen. Hij wacht daar één nacht, twee nachten, drie nachten en dan is het raak. Op 14 december 2009 schrikt hij wakker van brekend glas. Hij pakt zijn geweer. Even blijft het stil. Maar daarna lopen de onbekenden in zijn 'val': iemand stoot tegen het visdraad en er ontstaat kabaal in het donker.

Fournié schiet. "Ik was bang,'' vertelt hij later. "Ik raakte in paniek, ik wilde mijn familie beschermen.'' Eén man valt neer.Fournié schiet nog een keer. Een tweede man rent weg. Als hij later ziet dat iemand op de grond ligt, belt hij de politie.Het slachtoffer is de 17-jarige Jonathan, een scholier. Zijn mededader, zijn 17-jarige vriend Ugo, kan ontkomen maar wordt later aangehouden.

Ze zijn allebei ongewapend naar binnen geklommen. Ugo, een scholier, blijkt de bedenker van de inbraak te zijn. "Ik was gek op politieromans en las allemaal boeken van grote misdadigers,'' vertelt hij de rechter. Hij wilde zelf eens een inbraak proberen. "Ik wilde kijken of het me zou lukken, het was niet echt om iets te stelen.''

Misdaadromans

Dus deed hij het precies zoals in de misdaadromans stond. Ze plakten tape over de ruit voor ze die insloegen. "Dan zou het glas niet verbrijzelen.'' Daarna wachtten ze nog 10 minuten buiten. "Er ging geen licht aan en we zagen geen beweging. Toen zijn we naar binnen gegaan.''

Tijdens de rechtszaak ging het om de vraag of Fournié terecht een beroep deed op zelfverdediging. "Mijn cliënt was doodsbang, hij stond tegenover twee onbekenden in het donker,'' zei de advocaat van de verdachte. "Hij was in direct gevaar, zijn gedrag paste bij de situatie,'' zei de openbaar aanklager.

Families
Maar de advocaat van de families van de twee jongens bestreed dat. Fournié had doelbewust vier dagen op zijn 'prooi' zitten wachten en die bewuste nacht ook nog eens 10 minuten met zijn geweer in de aanslag in het donker gezeten tot de jongens binnenkwamen.

"Waarom deed u niet gewoon het licht aan toen u herrie hoorde?'' werd hem gevraagd. ,,U had in die minuten ook de politie kunnen bellen of in de lucht kunnen schieten,'' zei de advocaat van de familie. "Waarom heeft u in die vier dagen niet gewoon de tralies laten repareren?'' Fourié zelf gaf kort voor de rechtszaak nog een interview aan een lokale krant waarin hij spijt betuigde.

Maar voor de jury van de rechtbank was het duidelijk: Fourié had 'buitenproportioneel' gereageerd door meteen het vuur te openen op twee ongewapende jongens.

Hij kreeg 7 jaar cel.

Napoleons haardos is goud waard: 1 haar verkocht voor 2.500 euro

Eén enkel haartje van Napoleon Bonaparte (1769-1821) is gisteren voor ruim 2.500 euro verkocht. Dat heeft onlineveilinghuis Catawiki laten weten. Niet eerder bracht 1 enkel haar van de Franse heerser zoveel geld op. In 2010 wisselde wel een complete haarlok van Napoleon op een veiling in Nieuw-Zeeland voor 10.000 euro van eigenaar.

Het ene haartje dat nu is verkocht, werd op 4 juli 1817 door de dokter van Napoleon afgeknipt en gegeven aan een Engelse kapitein die Napoleon moest bewaken op het eiland Sint-Helena.

Parafernalia van Napoleon brachten op veilingen al vaker grof geld op. Zo betaalde iemand in november vorig jaar voor een steek(-hoed) bijna 1,9 miljoen euro en werd een tweehonderd jaar oude brief geschreven door Napoleon verkocht voor 150.000 euro. Ook een paar zijden kousen die Napoleon heeft gedragen tijdens zijn ballingschap op Sint-Helena, werd in Frankrijk geveild voor 31.250 euro.

Drie doden door lawine in Franse Alpen

Bij een lawine in de Franse Alpen zijn vanmiddag drie mensen om het leven gekomen. Bij het ongeval nabij de Italiaanse grens in het Écrinsmassief raakte een vierde slachtoffer zwaargewond. Dat heeft de prefectuur van het departement Hautes-Alpes laten weten.

De skiërs maakten deel uit van een groep van tien buitenlandse skiërs, onder leiding van een gids. De slachtoffers zouden uit Oostenrijk komen. Het is nog niet bekend of de anderen ongedeerd zijn. Het zwaargewonde slachtoffer is per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Grenoble.

De lawine ontstond op zo'n 3000 meter hoogte bij het dorp Vallouise, in het departement Hautes-Alpes. Windsnelheden van meer dan 80 kilometer per uur bemoeilijkten de operatie van de reddingswerkers.

Straks naar Frankrijk in het spoor van de Duivels? Hier wordt er gespeeld

 

Hoerenloper of prostituee beboeten? Politiek Frankrijk raakt er niet uit

De conservatieve Franse senaat heeft een in 2013 voorgestelde wet verworpen die boetes voorziet voor hoerenlopers. De senatoren willen de hoerenloperij uit de strafwet en de beroepsactiviteit van de prostituee opnieuw strafbaar te maken. Dat is precies het omgekeerde van wat de socialisten in een wetsvoorstel voor ogen hebben.

Prostitutie is legaal in Frankrijk, maar pooierschap en in het openbaar tippelen zijn wel strafbaar.

1.500 euro boete voor hoerenloper
De Assemblé (parlement), waar links de meerderheid heeft, stemde eind 2013 een wet goed die boetes van 1.500 euro voorziet voor klanten van prostituees. De beslissing van de senaat om die boetes te schrappen en de regel om te keren zodat de prostituees beboet worden, moet nu terug naar het parlement.

Prostituee misdadiger, klant koning
Marisol Touraine, socialistisch minister van Sociale Zaken, noemt de beslissing van de senaat "absoluut ongelooflijk en een kaakslag voor vrouwen".

Gevaar op uitbuiting
Pascale Boistard, staatssecretaris voor Vrouwenzaken: "Nu lijkt het wel of de prostituees misdadigers zijn en de klanten koning". Jean Vial, senator voor de centrumrechtse UMP, benadrukt dat de nieuwe boete meer nadelen dan voordelen oplevert. "Prostituees worden zo gedwongen om ondergronds te gaan werken, waardoor ze meer kans lopen om uitgebuit te worden". Dat argument klinkt ook bij actiegroepen van sekswerkers en hulpverleners.

Maar de conservatieve senatrice Joelle Garriaud-Maylam argumenteert dat het strafbaar stellen van de prostituees een hulpmiddel is voor de overheid. "Om deze vrouwen te helpen, moet je ze eerst en vooral identificeren", zei ze.

Zweeds voorbeeld
De aanvankelijke beslissing om niet langer prostituees maar hun klanten te beboeten kwam er in navolging van een Zweedse wet uit 1999 die het kopen van seks strafbaar stelde maar niet het verkopen van seks. De argumentatie daarvoor luidde dat dit netwerken van mensenhandel zou dwarsbomen. Volgens een rapport van de Zweedse overheid zorgde de wet voor een aanzienlijke daling van het aantal prostituees. Het effect van de wet staat echter ter discussie omdat heel wat prostituees niet meer op straat werken maar op het internet hun diensten aanbieden.

Frankrijk telt naar schatting 30.000 sekswerkers. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken komen de meeste prostituees uit Oost-Europese landen, Afrika, China en Zuid-Amerika.

Dominique Strauss-Kahn
De socialisten die de wet uit 2013 steunden die hoerenlopers zou beboeten en niet de prostituees, hadden gehoopt dat het proces van Dominique Strauss-Kahn een gunstige invloed zou hebben op de hoofdzakelijk conservatieve senaat.

Maud Olivier, socialistisch parlementslid, meent dat het proces de wereld van de escortdiensten aan het licht bracht. "Die meisjes hebben geen keuze, er is altijd geweld mee gemoeid", zei ze in Le Monde. Strauss-Kahn wordt beschuldigd van pooierschap. Verschillende vrouwen getuigden tegen hem maar besloten later hun aanklacht in te trekken. Strauss-Kahn houdt vol dat hij niet wist dat die vrouwen prostituees waren. De uitspraak wordt in juni verwacht.

De nieuwe wetswijziging betekent nog niet dat hoerenlopers vrijuit gaan. Over de tekst moet eensgezindheid zijn tussen de twee kamers. Het laatste woord is aan de Assemblée nationale, en die wordt vooralsnog gedomineerd door centrumlinks.

www.logerenbijbelgen.com

www.logerenbijbelgen.com

Rechtse oppositie wint in Frankrijk

De centrumrechtse partij UMP van oud-president Nicolas Sarkozy en haar bondgenoten hebben na gisteren de meerderheid in 64 van de 101 departementale raden. © epa.

De centrumrechtse partij UMP van oud-president Nicolas Sarkozy en haar bondgenoten hebben na gisteren de meerderheid in 64 van de 101 departementale raden. De socialisten van president François Hollande en hun bondgenoten, die tot nu toe zestig van die raden beheersten, hebben er 27 moeten prijsgeven en hebben nu de meerderheid in 33 raden, waaronder die van Parijs en Frans-Guyana.

Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken volgens Franse media bekendgemaakt na de tweede ronde van de verkiezingen voor de departementale raden gisteren. In sommige regio's, zoals Normandië, gaat centrumrechts in alle departementen regeren. Een uitzondering was het departement Lozère in het zuidoosten. In het op één na dunstbevolkte Franse departement, waar centrumrechts sinds de Tweede Wereldoorlog aan de macht was, moet centrumrechts voor links wijken.

Nergens meerderheid voor Marine Le Pen
Het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen, dat in de eerste ronde na de UMP op de tweede plaats eindigde en in 25 departementen zelfs op de eerste plaats kwam, heeft in geen enkel departement de meerderheid in de raad veroverd. In de tweede ronde stonden kandidaten van de twee partijen tegenover elkaar die in een departement in de eerste ronde het hoogst waren geëindigd.

Premier Valls begrijpt boodschap
Sarkozy, president van mei 2007 tot mei 2012, constateerde dat een regeringscoalitie bij verkiezingen nog nooit zoveel departementale raden heeft moeten prijsgeven. De socialistische premier Manuel Valls erkende dat zijn partij de PS veel terrein heeft verloren. Hij zei "de boodschap" van de kiezers te hebben begrepen. De regering zal zijn inspanningen versterken om het concurrentievermogen van de Franse economie te vergroten en de werkloosheid terug te dringen.

Le Pen, die haar partij de enige echte oppositie noemde, wees erop dat haar partij flinke winst heeft geboekt, al heeft dat er door het kiesstelsel niet toe geleid dat het Front National een departement gaat besturen.

Frankrijk stemt weer voor departementen

De Fransen gaan vandaag voor de tweede keer naar de stembus voor de Departementale Raden, de besturen van de 101 departementen van het land. De stembureaus zijn vanaf 8 uur open.

Frankrijk stemde vorige week zondag ook al voor de departementsraden. De anti-Europese nationalistische partij Front National werd toen tweede. De partij van Marine Le Pen kreeg ruim 25 procent van de stemmen. FN moest het verrassend genoeg afleggen tegen de centrumrechtse partij UMP van oud-president Nicolas Sarkozy die met 29 procent de meeste stemmen binnenhaalde.

De Socialistische Partij van president François Hollande dreigt net als in de eerste ronde weer een tegenslag te moeten incasseren. De regerende socialisten kregen tot nu toe slechts 21 procent van de kiezers achter zich.

De verkiezingen worden in twee ronden gehouden als niemand in de eerste ronde een meerderheid haalt in een bepaald district of districten. Daar volgt in het Franse kiesstelsel dan een tweede ronde voor de twee partijen die het hoogste zijn geëindigd.

328.000 Belgen geflitst in Frankrijk

Vorig jaar werden 328.000 meldingen van overtredingen naar België gestuurd vanwege te snel rijden op de Franse wegen. Dat melden de kranten van Sudpresse op basis van statistieken van het Franse agentschap ANTAI (Agence Nationale de Traitement Automatisé des Infractions). Ter vergelijking: in het eerste trimester van 2013, werden "slechts" 54.200 Belgische snelheidsovertredingen geregistreerd door ANTAI.

Er werden in 2014 ook 51.000 meldingen verstuurd vanuit Frankrijk voor foutparkeren, 290 voor bellen achter het stuur en 37 voor overmatig alcoholgebruik.

Frans slaapdorpje wordt crisiscentrum

Vanuit Seyne les Alpes, in de zuidelijke Alpen, worden de bergingswerken van het neergestorte toestel van Germanwings gecoördineerd. "Doorgaans is het een slaapdorp", zegt VTM NIEUWS-reporter Thomas Van Hemeledonck, die ter plaatse is. "Maar nu is het dus plots gebombardeerd tot crisiscentrum. Alle mensen van de brandweer, politie en urgentieartsen verzamelen hier." Vandaag komen ook nog 300 militairen aan. En ook de wereldpers is massaal aanwezig in het dorp.

Airbus stort neer: Wellicht 148 doden

In het zuiden van Frankrijk is een passagiersvliegtuig de Duitse luchtvaartmaatschappij GermanWings gecrasht. De Franse president Hollande liet in een eerste reactie weten dat er "wellicht geen overlevenden zullen zijn na de vliegtuigcrash". Er waren 142 passagiers, 2 piloten en 4 crewleden aan boord. Twee helikopters van de Franse politie hebben het vliegtuig al gelokaliseerd. Er werden brokstukken teruggevonden nabij Barcelonette. Er is nog onduidelijkheid over het aantal slachtoffers, maar president Hollande vreest dat er "wellicht geen overlevenden zullen zijn". De vlucht ging van Barcelona naar Düsseldorf. De luchtvaartmaatschappij zelf geeft nog geen bevestiging van de crash.

Wie won er nu gisteren echt in Frankrijk? Rechts, extreemrechts, of toch ook een beetje links?

De conservatieve UMP van voormalig president Nicolas Sarkozy is gisteren duidelijk als winnaar uit de bus gekomen bij de eerste ronde van de Franse departementsverkiezingen. Maar ook het extreemrechtse FN deed het verre van slecht. De PS van president Hollande verloor tot slot minder dan verwacht. Kan iedereen zich dan een beetje winnaar noemen?

Cijfers zeggen alles, en toch weer niets. Want gisterenavond na de eerste exit polls en vanmorgen bij het bekendmaken van de officiële resultaten zag elke partij zichzelf als winnaar.

De UMP

Nicolas Sarkozy. © photo news.

Als er een partij is die zich de echte winnaar van de verkiezingen mag noemen, dan is het de nationale oppositiepartij UMP van ex-president Sarkozy. De conservatieve partij deed het beter dan verwacht en versloeg het FN dat in de peilingen nog op kop lag. Een prestatie waarvoor Sarkozy zichzelf gisterenavond in zijn overwinningsspeech op de borst klopte. De voormalige chef d'état zag in veel kantons een "overweldigende kanteling ten voordele van rechts en het centrum". Sarkozy riep zijn kiezers op om massaal op te dagen voor de tweede ronde, om zo "de dynamiek te versterken".

De UMP mag nu al dromen van heel wat meer kantons dan de 110 die ze gisteren binnenhaalde, aangezien ze op kop ligt in de overgrote meerderheid van de andere. Wat ook hielp was dat de PS gisteren strategisch stemadvies meegaf: waar de socialisten niet meer deelnemen aan de tweede ronde, moet de linkse kiezer gaan voor de "republikeinse stem", lees: tegen het FN en dus voor UMP of een andere partij uit het rechtse blok.

In tegenstelling tot de PS gaf Sarkozy zelf geen stemadvies voor de omgekeerde situatie in die kantons waar zijn partij niet meer deelneemt aan de tweede ronde. Integendeel: "De UMP zal oproepen noch voor het FN te stemmen, met wie we helemaal niets gemeenschappelijk hebben, noch voor de PS, waarmee we van mening verschillen."

Voor Sarkozy zelf komt de overwinning van zijn partij als geroepen: pas vorig jaar tot partijvoorzitter verkozen treedt hij opnieuw publiek voor het voetlicht, wat zijn mogelijke kandidatuur als presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2017 alleen maar een grotere boost kan geven. "Nicolas Sarkozy slaagde erin om de partij te verenigen en een goede orkestleider te zijn voor deze campagne", aldus de partijwoordvoerder.

Het FN

Ook Marine Le Pen zag haar partij versterkt uit de verkiezingen komen. © photo news.

Extreemrechts scheerde in de peilingen in de weken voorafgaand aan de stembusslag hoge toppen. Veel polls zagen het FN van Marine Le Pen zelfs opnieuw de grootste partij van Frankrijk worden, nadat ze bij de Europese verkiezingen van vorig jaar al ruim bovenaan eindigde.

Maar het draaide dus anders uit, al lieten ze zich dat op het hoofdkwartier niet aan hun hart komen. Le Pen feliciteerde zichzelf met het feit dat haar partij opnieuw hoger scoorde dan vorig jaar (24,89 procent bij de Europese verkiezingen, 25,19 procent gisteren) en dat het FN nog meedoet aan de tweede ronde in meer dan de helft van de kantons. "Deze verkiezing toont aan dat de Fransen hun vrijheid willen terugvinden en begrepen hebben dat een andere politiek mogelijk is."

Volgens de krant Le Monde werd gisteren ook duidelijk dat het FN zich definitief in de Franse grond geworteld heeft en dat het bipartisme van links en rechts voorbij is. Want ook al slaagde Le Pen er niet in haar partij naar de koppositie te loodsen, het FN behaalde wel zijn hoogste score in de geschiedenis bij lokale verkiezingen. "Het indrukwekkende aantal van tweede rondes waaraan we zullen deelnemen en de uitsluiting van PS-kandidaten in 1.000 kantons tonen ons succes aan", zo verwoordde Le Pen het zelf.

De PS

Premier Manuel Valls feliciteerde zichzelf gisteren met het feit dat het FN niet de grootste partij was geworden. © reuters.

Verliezer van de avond was ongetwijfeld de PS. Maar zo klonk het niet vanuit het hoofdkwartier in de Rue de Solférino in Parijs. De partij deed het lichtjes beter dan in de peilingen en werd niet helemaal afgestraft voor het extreem impopulaire beleid van president Hollande. Al moest premier Manuel Valls, die zich volop in de campagne van nochtans regionale verkiezingen had gesmeten, gisteren toch vooral het goede nieuws buiten zijn eigen partij gaan zoeken. Hij feliciteerde de PS namelijk met het feit dat het FN niet de grootste partij van Frankrijk was geworden. "De republikeinse krachten hebben stand gehouden." Valls wees er ook op dat alle linkse partijen samen ongeveer even groot zijn als rechts. "Niets is al gespeeld", klonk het strijdvaardig.

Ook de partijwoordvoerder zag niet de "enorme nederlaag" waarvoor gewaarschuwd was. "Het linkse blok bood meer weerstand dan verwacht." Maar tegelijkertijd volgde wel een verwijt aan de andere radicaallinkse en communistische partijen die zich niet bij het linkse PS-blok wilden aansluiten: "De andere partijen op links moeten gaan begrijpen dat we een fase van het tripartisme zijn aanbeland, en we ons dus moeten gaan verenigen. Er zijn veel kantons waar, als je alle linkse stemmen samentelt, we op kop zouden staan."

De scores

De kaart met daarop de grootste partij per kanton: (licht)blauw is voor de UMP of een andere partij uit het rechtse blok, (licht)oranje voor de PS of een andere linkse partij, en paars voor het FN. © Le Figaro.

De Franse regering gooide de afgelopen jaren de territoriale staatsinrichting helemaal overhoop. De kantonale verkiezingen gingen de schop op en maakten plaats voor de departementale verkiezingen, die gisteren voor het eerst plaatsvonden. Nog een nieuwigheid: de zogenaamde 'binominale' kandidaturen. Per kanton moesten de Fransen niet één afgevaardigde voor de departementsraad kiezen, maar twee, namelijk een tandem van een man en een vrouw. Op die manier wilde de Franse regering radicaal iets doen aan de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de regionale politiek.

Het rechtse blok van de UMP (Union pour un Mouvement Populaire, de partij van ex-president Nicolas Sarkozy) en de andere rechtse partijen als UDI en UD behaalde 36,56 procent van de stemmen. Het linkse blok van de PS en de andere linkse partijen strandde op 28,66 procent. Het Front National ging met 25,19 procent lopen. De extreemlinkse partijen behaalden samen 8 procent, de groenen 2 procent.

Voor alle duidelijkheid: de scores zijn verre van definitief, aangezien volgende week in de overgrote meerderheid van de kantons nog een tweede ronde plaatsvindt. Enkel koppels die gisteren meer dan 50 procent behaalden, zijn al verkozen. Van de 4.108 zetels zijn er 220 die nu al naar het rechtse blok gaan. 64 zetels zijn voor links, 8 voor FN en 6 voor andere kandidaten.

Waar geen enkel kandidaatskoppel de absolute meerderheid behaalde, doen volgende zondag nog die partijen mee die gisteren minstens 12,5 procent behaalden en wint de partij die het meeste stemmen behaalt. Op die manier zijn er zondag nog eens 1.536 duels, nemen in 314 kantons drie koppels het tegen elkaar op en is er zelfs één kanton met nog vier strijdende partijen.

Blog Stats

  • Total posts(1322)
  • Total comments(0)

Forgot your password?